DIERENKLINIEK KROKKÉ 

Vragen of een afspraak maken? 033-455 99 00

URINEONDERZOEK

Urineonderzoek voeren wij uit de kliniek. Uit een urineonderzoek kan veel informatie gehaald worden. Met een urineonderzoek zijn onder andere vroegtijdige nierproblemen, suikerziekte of blaasproblemen (ontsteking/blaasgruis) te herkennen. 

Redenen voor urineonderzoek bij uw huisdier:
- Pijn/moeite bij het plassen
- Veel plast en/of drinkt
- Veel kleine plasjes doet
- Afwijkende kleur/geur urine
- Uw huisdier afvalt
- Uw huisdier op ongebruikelijke plekken plast
- Onzindelijkheid 

Urineparameters:
- Soortelijke gewicht van de urine, waterig of geconcentreerd
- Sediment voor onder de microscoop, om te kijken naar de aanwezigheid van kristallen/bacteriën of ontstekingscellen
- Urine analyzer, controleert de urine onder andere op de aanwezigheid van bloed, glucose, eiwitten en bepaald de zuurtegraad van de urine.
- Urinekweek, dit kan enkel als de urine steriel is afgenomen. Dit gebeurd via een blaaspunctie.

Hoe vangt u de urine het beste op:
+ Hond
- Beste tijdens de ochtendronde met een pollepel of schoon bakje urine opvangen. Het makkelijkst gaat dit met 2 personen.
+ Kat
- Bij ons in de kliniek kunt u speciaal niet-absorberend kattengrit kopen, dit doet u in een schone kattenbak. Heeft u meerdere katten, dan kunt het het beste u kat even opsluiten in een kleine ruimte zoals een badkamer,. 
+Knaagdieren/Konijn
- Vaak houden we het dier in de opname en vangen we urine op. Hiernaast kunnen we manueel urine opvangen of kunnen we de blaas aanprikken. 

** Lukt het niet om urine op te vangen, dan kunnen wij dit voor u doen. Er bestaat een mogelijkheid dat wij het dier opnemen en dan urine opvangen of dat we een blaaspunctie doen.

Wanneer inleveren:
Voor een betrouwbare uitslag, is het belangrijk om verse urine in te leveren, het liefst van maximaal 4 uur oud. Als het niet direct kan, bewaar de urine dan in de koelkast. Tijdens openingsuren kunt u het urinemonster afgeven aan de balie.