Dierenkliniek Krokké / Dierenkliniek Nieuwland

Vragen of een afspraak maken? 033-455 99 00


Inentingen voor uw huisdier: altijd doen!

Mogelijk heeft u nog nooit een hond of kat gezien die een ziekte heeft waartegen kan worden ingeënt. Dierenartsen zien die ziekten soms wel. Dat komt doordat het helaas nog vaak gebeurt dat  dieren niet (of niet goed) zijn ingeënt.

Sommige vaccinaties zijn raadzaam voor alle dieren. Andere alleen als het dier naar een pension gaat of naar het buitenland. De ene vaccinatie geeft enkele weken bescherming, een andere 3 jaar (of langer). 

Welke (foute) argumenten om niet in te laten enten horen wij soms?


1.   Een enting is niet nodig want mijn kat komt nooit buiten

Infecties worden overgebracht van dier op dier en dat kan op verschillende manieren: rechtstreeks (snuffelen, likken, bijten), via de lucht (hoesten en niezen, uit een open raam), via de omgeving (vloer, deurklinken, kranen) of via mensen (handen en kleding).

Virussen, zoals voor Niesziekte of Kattenziekte kunnen zich makkelijk via de handen en de kleding van mensen verspreiden. Deze virussen blijven zelfs na desinfectie van handen in leven. Misschien komt ook een binnen kat ermee in aanraking op het balkon of via bezoekers.


 2.   Een pup of kitten hoeft niet te worden geënt want die heeft afweerstoffen van de moeder

Dat klopt voor de eerste weken, maar het is een beetje onzeker voor hoe lang. De gemiddelde pup is na 6 weken en het gemiddelde kitten na 9 weken niet meer helemaal goed beschermd. Dan moeten pups tenminste 3 keer en kittens 2 keer vrij snel na elkaar ingeënt worden om voldoende afweer te krijgen.


3.   Een kat of hond wordt niet meer ziek na de enting voor een ziekte

Dat klopt niet. Net als met de menselijke griep variëren de virussen die van sommige ziektes rond gaan. De kat moet elk jaar worden ingeënt tegen niesziekte. Zelfs dan kan het nog gebeuren dat de kat ziek wordt, maar de kat wordt wel vaak veel minder ernstig ziek en herstelt sneller. De hond moet ook elk jaar opnieuw worden ingeënt tegen bepaalde ziektes, zoals de ziekte van Weil. Die ziekte is trouwens ook gevaarlijk voor de mens. 


 4.   Mijn hond is ingeënt en kan dus veilig mee op vakantie

Dat hangt er maar helemaal van af. Normaal gesproken worden honden niet standaard ingeënt tegen hondsdolheid. Die enting is verplicht in het buitenland, moet minstens 3 weken voor vertrek gegeven worden en is 3 jaar geldig.


 5.   Van de neusenting worden dieren ziek

Honden en katten kunnen worden ingeënt tegen kennelhoest. Deze enting wordt door veel pensions ook verplicht gesteld. Omdat de vaccinatie verzwakt, maar levend virus bevat, kan het dier hierna soms wel een klein beetje “verkouden” worden.


6.   Een ziek dier mag niet worden ingeënt

Dit klopt soms. Het is namelijk afhankelijk van de aandoening. Het is ook de reden dat we bij het maken van de afspraak altijd vragen hoe het gaat met uw dier en dat er een gezondheidscheck wordt uitgevoerd tijdens de afspraak. Bij een dier met een acute ziekte kunt u de vaccinatie beter uitstellen. Bij een chronische en stabiele aandoening is vaccineren vaak wel aan te raden. De dierenarts kan het precieze antwoord voor uw dier geven.


 7.   Entingen zijn duur

Dat is maar de vraag. De kosten kunnen flink hoger uitpakken als een ongevaccineerd dier ziek wordt en moet worden behandeld.


Titeren: wat is dat?

Een titerbepaling is een bloedtest die je door de dierenarts laat uitvoeren waarmee kan worden gemeten of het dier (nog) voldoende is beschermd tegen de infectieziekten. Daarmee is te zien of het verstandig is om al te enten of dat er nog mee kan worden gewacht. Bij Dierenkliniek Nieuwland kunt u die test laten uitvoeren.

Er wordt getest op de afweer van het dier tegen de belangrijkste virussen waartegen enten mogelijk is. Bij honden kan dit gebeuren voor Hepatitis, Parvo en Hondenziekte. Katten kunnen worden getest op Kattenziekte (Calicivirus) en Niesziekte (Herpesvirus).

De test wordt gedaan met behulp van de VacciCheck. Er wordt een beetje bloed voor afgenomen bij de hond of kat. Nog dezelfde dag is duidelijk wat het resultaat is.

Waarom eigenlijk laten titeren in plaats van gewoon volgens schema vaccineren? Wanneer een dier nog voldoende afweerstoffen heeft, is vaccineren eigenlijk niet nodig. Een titerbepaling geeft weliswaar een indicatie van de hoogte van de weerstand, maar helaas kan er slechts voor een deel van de rondgaande ziekten worden getiterd.